Arthouse at the Jones Center

Arts Center, Austin Texas, LTL Architects, Texas Society of Architects AIA AwardArts Center, Austin Texas, LTL Architects, cultural design, collabcubedArts Center, Austin Texas, LTL Architects, Texas Society of Architects AIA AwardArts Center, Austin Texas, LTL Architects, Texas Society of Architects AIA AwardClick to enlarge

I am consistently drawn, unknowingly, to the work of LTL Architects. The Arthouse at the Jones Center in Austin, Texas is no exception. Looking around for interesting art, I came across the Arthouse’s website and spotted their recent renovation with its protruding, aqua-tinted, translucent glass rectangles that add color and texture to the white façade through to the interior. Illuminated by LED lights at night, the glass units especially animate the street view after dark. An expansion of the existing contemporary art space, and keeping with many of the original architectural qualities of this 160-year-old building (the first 3-story brick building in Austin, that once housed a theater and later a department store) LTL (Lewis.Tsurumaki.Lewis) Architects implemented a series of integrated tactical additions, creating a “visual dialogue between the art and the surrounding urban environment.” The original Queen Theater’s murals are exposed, as well as the wooden ceiling and steel trusses. Historical and contemporary features are cleverly intertwined throughout. The grand central staircase, made of wood, is dramatically suspended 35 feet down from the ceiling. In addition, a beautiful wood roof deck with laminated light boxes provides a movie screen and panoramic views of downtown Austin.

Looks like a lovely space.

All photos ©Michael Moran Studio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s