Cairns Botanic Gardens Visitors Centre

Sustainable architecture, Australia, Charles Wright Architects, reflective facade, collabcubedSustainable architecture, Australia, Charles Wright Architects, reflective facade, collabcubedSustainable architecture, Australia, Charles Wright Architects, reflective facade, collabcubedcool architecture, sustainable architecture, rainforest, reflective facade, visitor center in AustraliaClick to enlarge

Situated in the midst of the rainforest in Far North Queensland, Australia is the cleverly camouflaged Cairns Botanic Gardens Visitors’ Centre designed by Charles Wright Architects. The mirrored – almost prismatic – façade, walls and soffits of the recently completed building reflect the lush green surroundings adding a coolness to the tropical location.

Met with the challenge of designing an iconic “green” building, Wright Architects responded by producing an ESD canopy as a gateway into the gardens. The structure is a sustainable solution that doesn’t rely on complex technology yet provides thermal convection, water harvesting for reuse, chilled thermal massing for cooling, and renewable energy generation. The Cairns Botanic Gardens Visitors’ Centre is an example of a new progressive direction for tropical design. Plus, it has a very sci-fi look, to boot.

If you like the look of this building, check out Rob Mulholland’s Vestige Installation too.

Photos: Patrick Bingham-Hall

via australian design review

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s