UBC Buchanan Courtyard: Public Design

UBC Buchanan Courtyard Renewal by Public Design in Vancouver, British Columbia. Cool seating and plaza area, with type circles in fountain emulating logo.UBC Buchanan Courtyard Renewal by Public Design in Vancouver, British Columbia. Cool seating and plaza area, with type circles in fountain emulating logo.UBC Buchanan Courtyard Renewal by Public Design in Vancouver, British Columbia. Cool seating and plaza area, with type circles in fountain emulating logo.Click to enlarge

The University of British Columbia (UBC) invited Vancouver-based architecture and design firm Public together with landscape architects Phillips Farevaag Smallenberg to revitalize the courtyards between the existing Buchanan buildings, home to the Faculty of the Arts. Their solution: two dynamic spaces; one for contemplation and relaxation and the other for gathering and performances. At its center is a striking and twisty concrete pavilion, a sculpture in itself, which rests in a reflecting pool that contains typeset quotations in radiating rings mimicking the logo for The Arts whose identity was also designed by Public. In addition to being a visually pleasing place to spend time, by including the new reflecting pool the designers solved a chronic storm water management problem that plagued the space.

Photos courtesy of Public. Second photo by Stephan Pasche for Fast+Epp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s